Restauratie

Kerkstraat

De kerkstraat te Sprang-Capelle ligt op een kruispunt en is prominent gelegen in het straatbeeld. Al jaren lang werd dit pand niet tot slecht onderhouden. Het hoofddeel van dit pand stamt uit 1650. Het nieuwe deel is in de 19e eeuw bijgebouwd.

Het pand ooit gebouwd als boerderij, heeft de laatste jaren ook huisveting geboden aan studenten en drie verschillende gezinnen. Al vele jaren was dit object bekend bij ons bureau. Het stond al tijden leeg en helaas was er  nog geen geschikte eigenaar die de uitdaging van dit in slechte staat zijnde pand aan kon.Gelukkig dacht de familie Schoenmakers daar anders over en werd het voorheen uit drie adressen bestaande pand, gekocht.

Aan Moons architecten de eer om dit pand tot een prachtig woonhuis en Bed & Breakfast om te bouwen. Naast het inpassen van de nieuwe functies was het restaureren van het pand een erg belangrijk onderdeel van onze opdracht.Voordat er uberhaupt gerestaureerd en verbouwd kon worden was het van belang om in goed gesprek te gaan met de gemeente. De Kerkstraat betreft een gemeentelijk monument. Dit betekent dat niet zomaar alles kan en mag worden aangepast. Dit in belang van het behoud van het monument.

Alvorens te starten met het ontwerp moest er nagegaan worden of de gemeente uberhaupt open stond voor een hybride functie in het gebouw, zowel wonen als de Bed & Breakfast. In dit traject hebben wij de famile ook van kennis voorzien betreffende alle benodigde vergunningen en mogelijk fiscaal aftrekbare posten bij de monumentendienst van de belasting.Uitgangspunt van het ontwerp was de originele structuur van het  pand.

Belangrijk binnen het bureau is om de monumentale waarde van de monumenten de respecteren en deze als uitgangspunt te nemen voor het ontwerp. Binnen dit concept valt dat zoveel mogelijk onderdelen worden behouden. Behoud gaat voor aanpassen en aanpassen voor verwijdering.In dit pand is zoveel mogelijk van de bestaande structuur behouden. Balken en vloeren werden zoveel mogelijk behouden en indien zeer slechte staat vervangen en conform bestaand terug geplaatst.

De woning kent vele bijzondere monumentale onderdelen, waaronder de monumentale schoorsteen. Deze vormt nu een prominent onderdeel van de nieuwe woonkamer op de eerste verdieping.De begane grond biedt in de nieuwe situatie plaatst aan drie kamers voor de B&B en een grote keuken. De B&B heeft zijn eigen entree waardoor de B&B en de prive functies gescheiden worden. De prive vertrekken zijn op de eerste verdieping geplaatst. Deze bestaan uit een aantal slaapkamers en een ruime woonkamer.Het uit riet bestaande dak moest geheel vervangen worden. Tevens is het dak van binnenuit geisoleerd waardoor het comfort van de woning aanzienelijk verhoogd. Om meer daglicht binnen te krijgen op de verdieping zijn er een aantal dakramen geplaatst. 

Op het moment is nog niet het gehele pand verbouwd, illustraties van de verdere uitwerking volgens dus nog.

 

Plaats
Sprang-Capelle

Opdrachtgever
Familie Schoenmakers

Architect
ir. M.G.A. Moons - Brouwer

Constructeur

Gerealiseerd
2015-2016