Restauratie

Eindsestraat te Dongen

Een boerderij als rijksmonument, dat al jaren in bezit is van de familie. Alleen door aanpassingen door de jaren heen was deze boerderij hard aan een opknapbeurt toe. Alle gevels van de boerderij zien er fantastisch uit, alleen de aanbouw van de badkamer, paste niet bij de rest van het pand. Uiteindelijk is er aan de buitenzijde nauwelijks iets gedaan, de aanbouw is betimmerd met hout om er voor te zorgen dat het meer een geheel zou zijn.

Het interieur was flink overhoop gehaald, ondanks dat zijn de opkamer en de kelder nog wel aanwezig in het pand. Er moest dus veel gebeuren maar daar krijg je uiteindelijk weer iets moois voor terug. Zo is er besloten om de oude achterdeur terug te plaatsen, is de opkamer bestemd als babykamer, in het bedrijfsgedeelte is een vide gecreëerd en ook is de stalen balk vervangen door een houten balk. In de woning is ook een gangstructuur te vinden, deze was in het nieuwe plan weggelaten maar moest wel terug komen in de vorm van penanten of iets dergelijks. Een klein discussiepuntje is toch wel de schoorsteen geweest deze zou vervangen gaan worden maar moest een afwijkend materiaal gaan krijgen. Uiteindelijk hebben we besloten de nieuwe schoorsteen in een donkere kleur baksteen uit te voeren. 

Het dak is geïsoleerd waardoor de dakpannen toch van het dak af moesten, en die hadden hun beste tijd ook wel gehad dus zijn deze direct mee vervangen. Op de verdieping hebben we ook gekeken of de spanten constructief nog goed genoeg waren, de spanten werden ondersteund maar zijn weer volledig zelf dragend gemaakt. 

Het was een zeer uitdagend project waarin veel onderzoek een grote rol heeft gespeeld. Door de vele veranderingen door de jaren heen, was het voor sommige onderdelen moeilijk te achterhalen hoe ze origineel waren. Ondanks dat hebben we ook hier weer een mooi project neer gezet.

Plaats
Dongen

Opdrachtgever
Dhr. en Mw. Jansen

Architect
Marina Moons

Constructeur
Middelhuis en Schleipfenbauer

Gerealiseerd
2013