Nieuws

Monumentaal seinhuis Roosendaal verplaatst



Het monumentale Seinhuis B op het spooremplacement in Roosendaal heeft de eerste etappe van de 1400 meter lange tocht naar de nieuwe bestemming erop zitten. Het gebouw is gisteren verplaatst van haar plek midden tussen de sporen en vervolgt vandaag haar weg naar de monumentale Locloods aan de Bosstraat. Het seinhuis krijgt daar een definitieve nieuwe plek. Het 240 ton zware gebouw is van z’n grondvesten getild en met een speciaal voertuig met tientallen wielen naar zijn nieuwe plaats gebracht

Vertraging

Seinhuis Roosendaal

De verhuizing stond om 12.00 uur gepland, maar ging uiteindelijk pas om 20.30 uur van start. Vooral het plaatsen van de transportwagens en het effenen van de hobbelige route vergden veel meer tijd dan gepland. Tijdens het transport moest het seinhuis nog een kwartslag draaien, dit kostte ook extra tijd. Om 22.45 stond het seinhuis op de tijdelijke plek aan de Houtbank. Vanmorgen rond 9 uur is het vervolg van de reis begonnen. Er worden weinig moeilijkheden voorzien, het transport gaat vooral over asfalt. Alleen het laatste deel kan nog problemen geven, het seinhuis moet dan nog over het oude spoor.

Opdracht restauratie Moons Architecten

In opdracht van Boei ontving Moons Architecten BNA de opdracht tot maken van het restauratieplan voor het seinhuisje. Bijzonder hierbij was dat er eerst een cursus veilig werken langs het spoor gevolgd moest worden door ons bureau. Daarna bij weer en wind inmeten, en schadebeelden opnemen. We moesten natuurlijk beoordelen, samen met de constructeur, hoe veilig het was om het seinhuis op te pakken en te verplaatsen. Het seinhuisje wordt na de verplaatsing gerestaureerd. Met de totale operatie is zo’n 1,8 miljoen euro gemoeid. Eigenaar BOEi, de organisatie die zich bezighoudt met herbestemmen van industrieel erfgoed draagt zorg voor de restauratie. De LocLoods, rijksmonument, is de afgelopen twee jaar gerestaureerd. Voor de LocLoods is eveneens door ons architectenbureau bij de restauratie advies gegeven: historisch kleuronderzoek en kleurenadvies.

Het in 1907 gebouwde seinhuis is ontworpen door de bekende spoorweg-architect ir. G. van Heukelom. Het hele stationscomplex van Roosendaal is sinds 2001 aangewezen als rijksmonument. het historisch kleurenonderzoek van het gehel stationsgebouw werd eveneens door moons Architecten gedaan. Dit in opdracht van Ruland + partner en NS Stations.

Seinhuis Roosendaal