Nieuws

Te weinig aandacht voor vrouwen bij renovatie kantorenHet is een opvallend verschijnsel: op kantoor hebben vrouwen het bijna altijd kouder dan hun mannelijke collega's. Bij de renovatie van kantoren wordt namelijk te weinig rekening gehouden met de voorkeuren van de vrouw. Dat zorgt ervoor dat de airco in gebouwen structureel te koud staat.

De normen die nu gelden zijn namelijk nog steeds dezelfde als die in de jaren zestig zijn opgesteld. En in die tijd werden deze afgestemd op de man. Logisch, aangezien er vijftig jaar geleden voornamelijk mannen op de werkvloer aanwezig waren. Inmiddels is dat wel anders.

Drie graden hoger
Boris Kingma van de Universiteit van Maastricht publiceerde vorige week in Nature Climate Change een artikel over het energieverbruik van gebouwen en de ‘thermische behoefte’ van vrouwen. Daaruit blijkt dat vrouwen zich beter voelen bij een binnentemperatuur die drie graden hoger ligt dan de temperatuur waarbij mannen zich optimaal voelen. Dat meldt NRC Next.

In het experiment dat gedaan is droegen vrouwen die licht kantoorwerk verrichtten een shirt met korte mouwen, een joggingbroek, sokken en schoenen. Zij voelden zich het prettigst bij een binnentemperatuur van 23,2 tot 26,1 graden Celsius. Voor mannen is dat vaak te warm.

Reële waarden
In het onderzoek komt ook de economische kant van het verhaal naar voren. “Bij de renovatie van een gebouw wordt bij het ontwerp doorberekend hoeveel energie het gebouw gaat verbruiken. Als de voorspelling en het uiteindelijke gebruik teveel uiteenlopen krijgen de opdrachtgever en de aannemer ruzie”, aldus Kingma. “Daarom is het belangrijk om kloppende modellen te hebben. Wij zeggen: begin met de reële waarden van het energieverbruik van mensen.”

De gegevens voor de tabellen die architecten momenteel gebruiken om verwarmings- en verkoelingscapaciteit te meten zijn achterhaald. Tegenwoordig werken er bijvoorbeeld veel meer mannen dan vrouwen. Kingma: “Ook zijn er bijvoorbeeld meer mensen met overgewicht, die hun lichaamswarmte weer minder goed kwijtraken.”

Redactie RenovatieProfs