Nieuws

Nominatie RABO Vastgoedprijs 2018Koningsoord te Berkel-Enschot genomineerd voor de RABO Vastgoedprijs 2018

Op een mooie dag in 2015 werd ik door Lilian Grootswagers van Erfgoed.nu, voorgesteld aan Hendrik Roozen (Roozen van Hoppe), die een restauratiearchitect zocht. Vanaf de eerste handdruk hebben we superfijn samengewerkt. Allereerst maakten Lilian en ik een goede actuele subsidie-onderbouwing, die geaccordeerd werd door Provincie en gemeente, begon ons Architectenbureau aan de herbestemming van de vervallen Abdij Koningsoord, die al 8 jaar leegstond.
Hierbij speelde de opdrachtgever een zeer bijzondere rol, bestaande uit opdrachtgeverschap, financier, eigenaar, aannemer, en bovenal gedrevenheid om een sociaal sterke herbestemming, te maken waarbij de mens centraal staat.

Onze werktitel was dan ook: Klooster 2.0, een zorgzame samenleving.

Aan ons de schone taak om te kijken wat we moesten restaureren, welke ingrepen nodig waren zoals klimaatbeheersing en duurzaamheid, hoe je slim (in-)bouwt en vooral hoe je de sfeer behoud en “meeleunt” met de gebouwen. Respect voor het rijksmonument, de functies zijn voorzichtig ingebed binnen de bestaande structuur en sfeer. We hebben behalve ontwerp en vergunningen, ook de directievoering en supervisie mogen verzorgen.

‘Key’ van het succes: met alle betrokkenen, en dat waren er veel, steeds open in gesprek blijven en willen luisteren.

De nieuwbouw werd verzorgd door Jacq de Brouwer.

Voor ons Architectenbureau dat dit jaar 30 jaar bestaat, is Koningsoord in alle opzichten een topproject! Waarbij alle lof voor onze gedreven opdrachtgever Hendrik.

 

Marina Moons

 

Klik hier voor meer informatie over de nominatie