Kerken

Het zal u niet ontgaan zijn dat steeds meer kerken in Nederland leeg komen te staan. Eén op de vijf kerken fungeert al niet meer als kerk, en tussen de 1500 en 4500 kerken zullen de komende 10 jaar hun functie als kerk verliezen (van de 7100 totaal). Kerken zijn unieke gebouwen in Nederland en representeren een enorme waarde voor de maatschappij. Daarom is het belangrijk om onderbouwde beslissingen te nemen over de toekomst van elke kerk.  Moons ziet het als haar missie om deze prachtige gebouwen voor toekomstige generaties te behouden. Daarom hebben wij een Kerkentool ontwikkeld.

 

Onze KerkenTool is een accommodatie strategie waarmee wij besluitvormers in de complexe processen rondom de veranderingen in een kerk ondersteunen in hun taak. De verschillende belangen van alle stakeholders worden in deze tool continu op elkaar afgestemd. Van een simpel advies tot en met een complete herbestemming: Met onze kennis en expertise kunnen wij van A tot Z tot dienst zijn. Hiermee hebben wij al verschillende kerken – van individuele kerk tot kerkenvisie – voorzien van een sterke toekomst.

Kerkenvisie

Door de leegstroom van kerken heeft het rijk geld ter beschikking gesteld om kerkenvisies op te stellen. Dit is een strategische visie op de toekomst van kerkgebouwen. Hierbij vinden gesprekken plaats tussen de gemeente, inwoners, kerkeigenaren en erfgoedorganisaties. Niet elke gemeente heeft de kennis, tijd en expertise in huis om zelf een kerkenvisie op te stellen. Ook hiervoor is Moons – van A tot Z – in te schakelen. Denk aan het opstellen van de complete visie, het voeren van gesprekken en het zoeken naar de ideale toekomstvisie per kerk. Uiteraard met ons eigen Kerkentool.

Haalbaarheidsonderzoek

De Kerkentool vormt ook de basis voor haalbaarheidsonderzoeken. Per kerk spelen er andere kwesties: geld, duurzaamheid, gebruik(ers), wet- en regelgeving, onderhoud? Wij kunnen overal bij helpen. Een strategie is daarbij van levensbelang, want zonder een sterke strategie, zal een groot deel van het prachtige kerkerfgoed in ons land verloederen. Wij zijn op de hoogte van mogelijke subsidies en nemen deze altijd mee in het haalbaarheidsonderzoek.
Bekijk onze brochure